Aveam 22 de ani când am început să lucrez în domeniul recrutării. Pe vremea aceea, CV-urile se depuneau fizic, iar interacțiunile dintre angajatori și candidați aveau loc mult mai mult față în față.
De atunci și până acum au trecut 15 ani, timp în care am experimentat diferite roluri, companii și contexte profesionale, am pornit pe cont propriu, mi-am pus multe întrebări despre relația cu munca și am interacționat cu poveștile, nevoile și anxietățile a mii de oameni care erau pe punctul de a-și schimba jobul.
Iată cele mai valoroase lecții pe care le-am învățat în acești ani de recrutare – atât eu, cât și colega mea Cătălina Caian – și deopotrivă ideile pe care ne-am bucura să le vedem mai des în spațiul public. Doar discutând despre lucrurile acestea, încurajăm ca viața profesională să prindă rădăcinile sănătoase pe care ni le dorim cu toții.
Este necesar să ai măsura propriului succes
Vă mărturisesc, au ajuns să-mi displacă doi termeni: «carieră» și «de succes». Mai ales atunci când sunt folosiți împreună, ca și cum unul fară altul nu are sens. Din perspectiva mea, e o capcană în care picăm adesea, așa că o lecție valoroasă pe care am învățat-o de-a lungul timpului este să îmi definesc propria măsura a reușitei. Prefer, ca în loc de succes, să discut despre împlinire, satisfacție și valori.
Sfatul este să-ți pui întotdeauna spiritul critic la treabă și să nu alergi decât după lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine.
Aliniază-ți cariera la etapa de viață. Nu invers
Imaginează-ți că ai 80 de ani și îți rememorezi viața. Cu siguranță nu-ți vei aduce aminte de PPT-urile pentru care ți-ai sacrificat din timpul petrecut cu copiii sau de excelurile pentru care ți-ai tot amânat timpul petrecut cu părinții.
Fiecare etapă de viață vine cu motivații și nevoi diferite. E important să le cunoști, să ți le asumi și să faci alegeri profesionale care să se alinieze cu ele.
Introspecția este esențială
Care sunt nevoile mele? Care dintre ele țin de muncă? Sunt ele îndeplinite? Îmi place ceea ce fac? Sunt în locul potrivit? Ce mă motivează? Cum aduc valoare? Care sunt valorile mele? Sunt în armonie cu valorile celor alături de care lucrez? Mă simt împlinit(ă)? Dacă nu, ce lipsește? Cum pot să fac un pas mai departe spre viața profesională împlinită pe care mi-o doresc?
E important ca o dată pe an să ne luăm timp și să ne punem întrebări despre locul în care suntem, să ne răspundem sincer la ele și să facem alegeri profesionale care să se alinieze cu acestea. Descoperă ce e important pentru tine and go for it.
A fi manager este o funcție ca oricare alta
M-am lovit de multe ori de percepția că, dacă ești manager, automat ești și un om „realizat”. Cu ce costuri emoționale vine însă acest rol la pachet? Ești împăcat cu ele? Ce înseamnă pentru tine a fi realizat? Mănânci, dormi, ai timp pentru prieteni și familie? Nu întotdeauna o poziție de manager este potrivită pentru oricine și e absolut în regulă să nu-ți dorești să faci asta. Dacă jonglezi cu gândurile astea, take the pressure off: să fii manager nu este o demonstrație că ești cel mai bun. Este o funcție ca oricare alta.
Un om cu hobby-uri este o persoană completă
Glumesc uneori și să spun că eu n-aș angaja oameni care nu au pasiuni. Întrebarea se pune în felul următor: cine ești tu când ai închis ușa de la job sau când ai renunțat la tocuri sau ți-ai pus sacoul în cuier? Cu alte cuvinte, ce-ți place să faci dincolo de munca ta? E important să nu-ți neglijezi viața socială și personală pentru că, la un moment dat, vei rămâne fără resurse și fără nicio posibilitate de a-ți încărca bateriile.
Suntem fericiți sau nu în funcție de așteptările pe care le avem
Știm cu toții că perfecțiunea nu există, însă o căutăm în permanență. Rezultatul? Suntem în mereu în căutarea companiei perfecte, proiectului perfect, jobului perfect. E o temă recurentă pe care o descopăr în interviurile de angajare și cred că e important să ne setăm așteptările realist și corect. Nu există cel mai bine plătit job, cu cel mai mult concediu și cu cea mai extinsă listă de beneficii. Fericirea noastră ține de un management al așteptărilor conectat la ceea ce este cu adevărat important pentru noi.
Să nu te pierzi pe tine la job este un efort care merită depus încă din prima zi de muncă
O lecție pe care am învățat-o the hard way: indiferent că ești la primul job sau ai deja o experiență serioasă de muncă, rămâi cine ești. Este important să te adaptezi contextului, însă nu renunța la părerile și la viziunea ta.
Sfatul meu este să nu-ți topești personalitatea în spatele unui rol. Discută deschis despre ce gândești și fă-ți auzite opiniile.
Un recrutor poate fi un partener de carieră valoros
Un om de recrutare bun îți poate oferi insight-uri și orientare la orice nivel de experiență te-ai afla. Întâlnesc mulți oameni care și-au pierdut busola profesională sau care vor să înceapă un proces de reconversie profesională. Discuția cu un recrutor experimentat poate fi un start bun pentru clarificare și orientare.
Dacă anxietatea la job depășește satisfacțiile, poate este nevoie să faci o schimbare
Dacă în mod repetat nu reușești să-ți duci la îndeplinire sarcinile conform așteptărilor, s-ar putea ca job-ul respectiv chiar să nu fie ceea ce ai nevoie. Dacă te regăsești în situația asta, îți recomand să faci o evaluare constantă a activității tale. Încearcă să identifici cât timp și efort investești pentru anumite task-uri, ce lucruri îți fac plăcere, ce te consumă sau dacă simți că munca ta este apreciată. În plus, cred că este important să-ți asculți corpul. Dacă anxietatea depășește satisfacțiile, poate este nevoie să faci o schimbare.
Bucură-te de drum
Poate cea mai importantă lecție. În goana după rezultate, uităm să ne bucurăm de proces. Presiunea de a atinge un KPI sau o anumită reușită este atât de mare încât atunci când se-ntâmplă fie nu mai avem energie pentru a ne bucura, fie trecem la următoarea provocare.
Sfatul pe care mi-l dau permanent este să nu neglijăm întreaga călătorie în favoarea destinației. Să ne bucurăm de momente, de întâlniri cu oameni sau de alte experiențe pe care le avem pe parcurs. Cred că, până la urmă, despre asta ar trebui să fie esența fiecărei vieți profesionale împlinite.
***
Cu siguranță, mai sunt multe lucruri de spus și de învățat. Privesc viitorul cu entuziasm și curiozitate.