Iti scriem cu entuziasm cateva sfaturi care ar putea contribui la a gasi ce cauti pe plan profesional in acest an.
Sfatul 1: Vorbeste cu (minim) un recruiter...
Imprieteneste-te cu un recruiter si urmareste-i joburile pe care le posteaza, poate ca in final va aparea si cel care ti se potriveste. Mai mult, de obicei noi, cei care alegem aceasta meserie, ne cuantificam succesul in nr. persoanelor pe care le-am ajutat sa faca o schimbare spre un post, o companie, o viata profesionala care sa ii implineasca. Chiar daca nu avem jobul potrivit, macar cu un feedback despre CV si un sfat te putem ajuta daca ni-l ceri :). Putem face mult mai mult de atat de fapt - vezi aici - Kit Cariera.
Sfatul 2: Schimba seful (daca e cazul)
Seful te enerveaza? Concediaza-l! Schimba echipa sau cauta-ti altceva si da-ti demisia. Este un proces care trebuie sa inceapa candva. A ramane intr-un chin zilnic al nemultumirii este mancator de sanatate, timp si energie.
Sfatul 3: Pasi in reconversia profesionala – cateva directii
Vrei sa mergi intr-o alta directie profesionala?
Fa-ti curajul de a fi direct cu angajatorul actual, poate ca vei fi surprins de receptivitatea acestuia. Nici un angajator nu isi doreste sa aiba o echipa de oameni frustrati, poate chiar iti va fi recunoscator pentru sesizare intrucat modul contemporan de organizare, mai ales in mediul industrial face foarte dificila urmarirea carierelor individuale, astfel ca individul este responsabil de propria evolutie.
Bineinteles, uneori necesitatile financiare ne pot face sa induram absurditati pentru o vreme, dar daca iti propui sa fie temporar si cauti activ, cu siguranta vei gasi o alternativa pana la urma.
Carierele nu se pot dezvolta numai pe orizontala sau pe verticala...ci si pe...diagonala :) De-a lungul anilor am cunoscut povesti de viata impresionante – oameni care au avut curajul sa o ia de la 0, renuntand la joburi invidiate de multi si sa-si redefineasca planul.
Am intalnit:
• un Manager de Productie din zona de Vest care a luat un nou start la o companie de dimensiuni mai mici dar cu perspective mai bune de dezvoltare;
• un Project Manager care lucra in Africa de Sud si s-a reintors intr-un oras mic din centrul României dupa ani in care salariul sau era cuantificat in euro;
• un Manager din Iasi care s-a mutat în China pentru o noua provocare profesionala;
• un Coordonator de echipa care dupa 10 ani în care nu a fost platit pe masura eforturilor si-a gasit jobul potrivit pentru ca si-a luat timpul necesar sa-si refaca CV-ul, un locuitor al Bucurestiului care s-a mutat într-un orasel mic din centrul României pentru a lucra în domeniul pe care si-l dorea;
• un Manager care si-a dorit sa redevina om tehnic si a plecat la o alta companie, pe o pozitie de specialist.
Tu, tu ce-ti doresti si ce te opreste? Eu personal mi-am redefinit cariera in 2011 si am vazut noi perspective la momentul la care am gandit pe termen scurt sau mediu si nu am mai vrut garantia unui job caldut si fara risc, riscul de a o lua de la 0.
Nu, nu exista jobul cu cel mai putin stres, cel mai bine platit si cu cel mai mult concediu, dar exista intotdeauna mai bine si iti poti imbunatati viata profesionala, pas cu pas. Doar nu te astepta sa poti cumula beneficiile de la actualul job cu ceea ce iti lipseste, probabil ca la ceva va trebui sa renunti, important e sa renunti la ceea ce este cel mai putin important pentru tine.
Haide la evenimentul Pasi in Reconversia profesionala si afla cum sa-ti faci Introspectia pentru a intelege ce ti se potriveste mai departe in cariera.
Sfatul 4: Actualizeaza-ti profilul profesional
✔Actualizeaza-ti profilul profesional
✔CV-ul
✔Contul de Linkedin
Sfatul 5: Ajuta un prieten
Primesti multe oferte de job si nu te intereseaza? Ajuta un prieten :) Cu siguranta iti va intoarce favorul candva.
Gasesti aici si joburile noastre disponibile.
Sfatul 6: Traieste AZI!
Bucuria de a trai este energia care ne ajuta sa lucram zilnic pentru planul nostru.
Orice greseala este o « testare » a unei variante. A te feri de greseli inseamna a ramane incremenit. In Romania este sport national sa ne fie frica de greseli si asta ne tine in business-uri cu valoare mica adaugata si cu salarii mici.
O valoare adaugata = a crea ceva “mai mult”, care uneori poate incepe cu o greseala.
Citeste si inspira-te din articolul despre O viata profesioanala implinitoare.
Ganduri bune,
Angela Ghircoias