Indiferent că am fost în postura de angajați sau de angajatori, pandemia și-a lăsat amprenta asupra felului în care muncim. Chiar dacă unii dintre noi s-au confruntat cu situații ceva mai complicate, cred că multe dintre schimbările aduse de pandemie sunt benefice și că ne-am dezvoltat cu toții abilități și modalități de lucru noi, menite să ne îmbunătățească rezultatul final.
La EuroTriade, lucram în sistem hibrid cu mult înainte de pandemie. Cu toate acestea, niciodată nu m-am gândit că va veni o perioadă în care voi fi nevoită să muncesc exclusiv de la distanță. Recunosc că nu a fost ușor, însă am încercat să mă adaptez și să privesc întregul context drept o posibilitate de schimbare și evoluție.
După doi ani de la instalarea pandemiei și după multe discuții cu profesioniști din diferite domenii, am inventariat mai jos cele mai importante schimbări pe care le-am resimțit în relația cu munca noastră.
1. Se poate și online
Nu spun nicio noutate în faptul că tehnologiile au luat avânt odată cu declanșarea pandemiei. Ce mi se pare important de punctat aici este rapiditatea cu care am integrat-o în munca noastră de zi cu zi. Dacă până la acel moment mulți oameni erau reticenți la acest capitol, în decurs de câteva luni nu doar că au acceptat lucrul online, dar și-au dezvoltat mult mai multe abilități în această direcție.
Aceste obiceiuri vor funcționa mult timp de acum înainte și sunt de părere că munca virtuală va deveni un mușchi pe care îl vom antrena din ce în ce mai mult. Dacă ne gândim doar la anxietatea pe care, poate, o aducea în trecut camera video, acum o folosim în fiecare zi și putem spune că a devenit o normalitate.
2. Somn la prânz
Vreme de câteva decenii, am fost obișnuiți cu ideea că lucrul într-un birou, de la 9 la 5 este cea mai bună soluție atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Exista o delimitare clară între viața personală și cea profesională, iar șefii simțeau că dețin controlul, de vreme ce toți oamenii se aflau într-un singur loc.
Pandemia ne-a forțat să acceptăm că acest lucru nu mai este posibil și că, în calitate de lideri, ar trebui să-i investim pe oameni cu încrederea că își fac treaba bine, chiar dacă aleg să gătească sau să doarmă la prânz și să muncească până spre seară. Cred că termenul care descrie cel mai bine acest fenomen este flexibilitate.
Nu mai suntem atât de rigizi în raport cu munca; am realizat că putem avea programe de lucru diferite și că ne putem duce la îndeplinire sarcinile și de acasă sau dintr-o cafenea.
3. Sacou și pantaloni scurți
Îmi povestea cineva despre o colegă care, într-o întâlnire online, s-a ridicat să ia un pix, dar a uitat că sacoul se continua cu o pereche de pantaloni scurți. Ce vreau să spun prin acest exemplu este că pandemia ne-a făcut mai umani. Am cunoscut virtual partenerii, mamele sau soacrele colegilor noștri. Am ieșit din videoconferințe când copiii țipau din camera cealaltă. Am băut cafele online cu colegii și am acceptat că tuturor ne este greu, iar cel mai bun lucru ar fi să ne susținem reciproc.
Cred că pe lângă umanitate, în pandemia am redescoperit ideea de solidaritate și de cooperare. Pe de o parte, liderii au înțeles că angajații sunt cea mai importantă resursă și că este bine să le arate înțelegere atunci când au nevoie. Pe de altă parte, angajații și-au dat seama cât de mult contează armonia mediului de lucru – chiar dacă este remote -, comunicarea deschisă și orientarea spre binele comun.
4. Satisfacție, nu anxietate
Cum ne vom aminti de 2021? Probabil ca de anul în care milioane de oameni și-au dat demisia (Great Resignation), pentru a căuta oportunități de angajare mai bune sau pentru a-și deschide propriile afaceri.
Cred că acest fenomen a venit și în urma pandemiei, o perioadă în care mulți dintre noi ne-am reevaluat relația cu munca. „Îmi place ceea ce fac?”, „Sunt la locul potrivit?”, „Mă trezesc dimineața cu un nod în stomac sau cu bucuria de a începe un proiect nou?”. Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care mulți ni le-am adresat din dorința de a avea o viața profesională împlinită.
Nu sunt de părere că a munci cu sens este un lucru apărut recent. Aceasta este normalitatea, doar că în socieatatea noastră bântuie încă ideea că la job trebuie să fie greu, iar succesul este privit mai degrabă cu individie, în loc de apreciere.
5. Rezolvă un task pe zi
În pandemie, am învățat și mai mult să mă accept. Am zile în care sunt foarte productivă, dar și zile în care energia este mai scăzută. Cred că în ultimii doi ani, ni s-a demonstrat și mai mult că avem ritmuri de lucruri diferite și că orientarea excesivă către task-uri nu este întotdeauna cea mai bună soluție.
Cineva îmi spunea că în pandemie și-a propus să rezolve un task important pe zi și două obiective majore pe săptămână. Cred că, de fapt, acest lucru reflectă o gândire la nivel macro spre care ne îndreptăm și că nu mai este nevoie să monitorizăm fiecare sarcină măruntă, atâta vreme cât rezultatele se văd la final.
***
Cu siguranță, ceea ce am spus mai sus va trece prin multe alte schimbări, iar munca probabil că va căpăta valențe pe care încă nu ni le imaginăm. Sunt sigură însă de un lucru: pandemia nu este despre a arunca toate regulile în aer, ci de a le da oamenilor, deopotrivă angajați și angajatori, posibilitatea să le creeze împreună.