Anul acesta se împlinesc 18 ani de când am pășit, pentru prima dată, într-o multinațională de renume din Sibiu. Eram studentă în anul patru de facultate și reușisem să obțin un internship în departamentul de resurse umane, pentru care aplicaseră încă vreo zece persoane. La vremea respectivă, nu era ușor să găsești astfel de oportunități, pentru că multinaționalele veniseră relativ recent în România, iar competiția era cât se poate de mare.
După nouă luni, am primit o ofertă de angajare full-time, pe care mama mi-a recomandat să nu o ratez sub nicio formă. Așa au început primii șase ani din viața mea care m-au adus în pragul unui burn-out. Cu siguranță că am învățat mult în acea perioadă, însă poate că nu de fiecare dată prin cele mai potrivite moduri.
Mi-ar fi plăcut să-mi fi spus cineva că nu este în regulă să lucrezi constant în presiune exagerată, să stai 12 ore la birou sau să fii sancționat pentru orice greșeală. În cele ce urmează, îți voi povesti despre câteva lucruri la care să fii atent, plus o serie de recomandări care te vor ajuta să ai o relație sănătoasă cu munca, mai ales dacă ești la început de drum.
Nu-ți lua șeful drept un părinte
Atât eu, cât și mulți alții din generația mea, am adoptat această atitudine față de șefi/ manageri. Într-adevăr, șeful poate fi un reper pentru modul în care se întâmplă lucrurile într-o organizație, atâta vreme cât există o serie de limite bine stabilite. Mă bucur când văd că generațiile mai tinere au opinii pe care le exprimă răspicat față de superiori, au curajul să spună nu anumitor cerințe, și, astfel, schimbă paradigma: de la supunere totală la colaborare și flexibilitate.
În primii șase ani de carieră, nu am reușit să construiesc o relație cu șefa mea de la vremea respectivă. Mi-era în permanență teamă să nu greșesc, pentru că urma să suport consecințele, și nu îndrăzneam să spun ce gândesc. Am învățat prin frică și prin sancțiune, la care se adăuga presiune și mult stres. Așadar, nu-ți recomand să accepți o astfel de situație și să ai un comportament obedient. Încearcă să fii deschis, să-ți susții părerile și să nu te lași depersonalizat. Cred cu tărie că a venit timpul să înțelegem că managerul este un om ca noi toți.
Caută un colectiv în care să te simți bine
Cu ani în urmă, aveam interviuri cu operatori care, deși îmi spuneau că munca a fost grea și nu le-a plăcut, au rămas în acea companie pentru colegi. La acel moment, nu înțelegeam care este legătura dintre echipă și carieră. Experiența mi-a dovedit că mediul de lucru și calitatea relațiilor pe care le formezi la job sunt extrem de importante pentru o viață profesională echilibrată.
Recomand cu încredere companiile care aleg un mix între seniori și oameni la început de drum, pentru că transferul de informații, în astfel de grupuri, este foarte valoros. Colegii sunt o parte din ceea ce reprezintă mediul de lucru, iar eu aș mai adăuga câteva aspecte pe care să le iei în considerare. Care este atmosfera generală la birou? Se lucrează, de regulă, peste program? Te bucuri de independență și flexibilitate sau ești supravegheat și verificat la orice pas? Muncești cu bucurie și relaxare sau te afli constant într-o stare de tensiune și într-o goană de a dovedi cât ești de bun? Încearcă să răspunzi cu sinceritate la aceste întrebări și vei obține o evaluare corectă a relației pe care o ai cu locul de muncă.
Găsește-ți propriul mod de lucru
După acei șase ani extenunanți, am hotărât să plec un an în India și să mă regăsesc. După ce m-am întors de acolo, am știut mult mai clar ce-mi doresc în privința carierei mele. În multinațională, treaba nu se termina niciodată. Simțeam că muncesc fără să obțin rezultate palpabile. Așadar, am decis că poate ar fi mai înțelept să lucrez project-based și astfel a început aventura mea la EuroTriade.
Am citit, la un moment dat, o carte care se numește „Flux. Psihologia fericirii”, scrisă de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi. El vorbește despre faptul că adevărata fericire sau starea de flux se poate atinge, respectând anumite condiții, iar cei care o simt cel mai des sunt chirurgii care operează pe cord. De ce? Pentru că obțin un rezultat vizibil și destul de imediat, sunt extrem de prezenți și concentrați în munca lor, dar pe o perioadă de timp limitată, și au o miză foarte puternică – viața unui om, ceea ce le aduce o satisfacție imensă.
Știu că nu toți salvăm vieți atunci când ne trezim dimineața și plecăm spre birou. Însă este important să ne găsim o doză de bucurie în ceea ce facem. Pentru mine, ieșirea din burn-out a însemnat să aleg un alt mod de a munci. Te îndemn și pe tine să faci același lucru, să găsești ceea ce te motivează, să faci o reconversie profesională sau, de ce nu, să pornești pe cont propriu.
Încetinește ritmul și acceptă că nu le poți face pe toate
Sigur că anii care au urmat celor din multinațională nu au fost întotdeauna ușori. Am întâmpinat provocări legate de business, am devenit mamă și am construit o casă. Am avut și momente în care am vrut să le fac pe toate, perfect, evident, însă am înțeles că nu concurez la proba de sprint.
Am învățat, cu timpul, să-mi accept limitele și să mă bucur de fiecare mică reușită, atât acasă, cât și în viața profesională. Știu că, la multe job-uri, supraîncărcarea reprezintă încă o problemă, dar cred că angajatorii ar trebui să fie mai conectați la ceea spun studiile de specialitate despre eficiență și productivitate. Dacă muncim opt ore în loc de patru, nu înseamnă că productivitatea este direct proporțională cu timpul alocat muncii, pentru că nu poți obliga creierul să aibă același nivel de concentrare de la 9 dimineață la 6 seara. Îți recomand să lucrezi objective-based: două task-uri importante pe zi și trei obiective majore pe săptămână reprezintă un mix care pentru mine funcționează.
Mănâncă sănătos, odinește-te și fă mișcare
Știu că sună banal, însă sunt factori extremi de importanți pentru sănătatea fizică și emoțională. Mănâncă în tihnă, fără să te gândești la câte lucruri ai de bifat, ai grijă ca alimentația să fie echilibrată, dormi cât ai nevoie, înoată, aleargă, plimbă-te prin parc. Cu alte cuvinte, nu uita că ești om; nu-ți neglija relațiile cu ceilalți, pasiunile și bucuriile de zi cu zi.
***
Sunt conștientă că astfel de schimbări nu vin peste noapte, mai ales dacă ai lucrat mult timp într-o companie în care sănătatea emoțională ocupă ultimul loc. Încearcă însă să fii atent la tine, să identifici la timp semnalele pe care ți le transmite corpul și să acționezi în consecință.