As vrea sa deschid subiectul mai mult pentru a-ti oferi si o alta perspectiva care poate te va face sa fii mai aproape de ce-ti doresti. Nu cred ca exista situatia ideala in care ai toate beneficiile: seful cel mai simpatic + colectivul cel mai cald + salariul cel mai multumitor + life/work balance + oportunitati de avansare + cele mai interesante taskuri + vizibilitatea dorita in organizatie + cele mai multe zile de concediu (sau daca esti tu in acea situatie, spune-ne sa venim si noi).
De obicei va trebui sa alegi beneficiile care conteaza cel mai mult pentru tine, intr-un anumit moment dat. Mai jos desenam cateva portrete robot si poate cateva hinturi de cum sa ajungi in situatia dorita.
Noi, ca recruiteri, credem ca la fiecare 3-4 ani o schimbare este sanatoasa (fie in cadrul aceleiasi firme fie in alta firma), altfel risti sa ramai....cu toate dezavantajele.
Portret 1 - Am aproape toate beneficiile, nu vad toata poza
- esti astazi destul de multumit de jobul pe care il ai; esti bine platit, firma la care lucrezi are un nume in Romania si/sau pe plan mondial, ai un program de lucru echilibrat, totusi iti lipseste privirea de ansamblu a domeniului in care lucrezi, procesul in care esti implicat este atat de fragmentat incat esti doar o rotita in sistem si nu iti dai seama care. Iti doresti o privire de ansamblu.
Sugestii:
- poti renunta la numele firmei in care lucrezi si sa mergi intr-o firma mai mica/mai nestructurata in care ai ocazia sa gestionezi un proces/proiect cap-coada si sa ai un rol strategic. Avantajul va fi ca renuntand la identitatea oferita de un nume sonor, vei avea ocazia sa ai propria identitate :)
Portret 2 - Sunt exact in jobul dorit, ma suna recruiterii si m-au obosit. Ce fac?
- esti astazi omul potrivit la locul potrivit si esti vanat de firme si recruiteri. Simti ca ai vrea sa le zici cateva astfel incat sa-i lecuiesti de sunat neanuntat.
Sugestii:
- ai putea sa te bucuri de aceasta atentie pentru a-ti creste/ mentine un rating bun in piata muncii. Si poate ca va veni acea zi in care vei primi telefonul potrivit/ cu jobul potrivit/ la momentul potrivit. Sau daca nu, poate ca ai putea sa ajuti un prieten sau sa intelegi care sunt trendurile pietei si la ce ai grija sa-ti dezvolti pe plan profesional.
Portret 3 - Nu gasesc job
- nu ai un job: ai renuntat sau firma la care ai lucrat a trebuit sa reduca personalul. Aplici la joburi de luni bune dar fara nici un rezultat? In acest caz, am cateva intrebari la care daca vei reusi sa raspunzi afirmativ, iti vei creste sansele sa obtii un job.
Sugestii:
- Stii ce job iti doresti? Daca aplici la orice, oricum, oricat, oriunde, acolo vei ajunge. E important sa definesti ce iti doresti
- Urmaresti cu regularitate joburile care apar pe domeniul care te intereseaza?
- Urmaresti mai multe canale/ siteuri de joburi - mai nou angajatorii nu mai posteaza joburi doar pe Ejobs sau Bestjobs, prefera sa foloseasca si alte canale de recrutare care au vizibilitate mai mare in retelele sociale.
- Tii o evidenta a aplicarilor? - de multe ori ni se intampla ca aplicantii la un job sa nu isi mai aminteasca daca si de ce au aplicat la un job, este clar ca vor face o poza mai putin buna decat candidatii care sunt documentati
- Ai un CV personalizat si updatat ? Poate ar ajuta sa faci mai mult decat sa dai copy-paste din ce scria in fisa postului la fiecare loc de munca anterior. Aloca cateva ore si pregateste-ti CV-ul, prezinta ce ai realizat tu, prezinta rolul pe care l-ai avut asa cum il percepi, exprima la rubrica "Obiectiv" ce fel de job cauti. Evita greselile de ortografie si NU scrie cu CAPS LOCK (probabil ai vazut ce impact brusc au literele mari, uneori poate fi interpretat ca "tipi" --> vezi si propunerea noastra.
- Cand aplici pentru joburi, adaugi o scrisoare de intentie? Revenim la ideea timpului alocat pentru a-ti indeplini obiectivul. O scrisoare de intentie poate arata ca acel candidat stie de ce isi doreste acel job si cu ce poate contribui, eventual ca s-a documentat despre angajator. Motivatia poate suplini uneori, unele lipsuri in cunostinte. Angajatorul va prefera de obicei un angajat motivat in care poate investi decat un angajat competent care va pleca cu prima ocazie. --> vezi si propunerea noastra.
In orice situatie te-ai afla, credem ca cel mai bine este sa iti dai seama unde vrei sa ajungi si sa te intrebi "la ce avantaj pot sa renunt pentru a obtine avantajul important pentru mine?" in loc de a spera pur si simplu ca va veni la tine un job care va fi potrivit. --> vezi kit-ul nostru pentru cariera.
Angela Ghircoias,
CEO Romania and Managing Partner